Bygninger i Rønne – Hafnia Hus

 

En bygning i Rønne der nok er kendt af langt de fleste bornholmere, er Hafnia Hus, på hjørnet af St. Torvegade, Byledsgade og Sandgade. Hovedhuset, Skibet, ligger i St. Torvegade, i Sandgade ligger yderligere 6 sammenbyggede blokke, der er udformet som et 7 tal, imellem disse bygninger er der fælles have til alle lejlighederne. Men nok ikke alle har tænkt nærmere over bygningens udseende, måske kun at den har lidt specielle vinduespartier i forhold till andre bygninger.
Hafnia Hus er ikke en gammel bevaringsværdig bygning med udskæringer og gesimser, så det er ikke derfor den bliver omtalt, det gør den på grund af den specielle  maritime udformning bygningen har. For dem der ikke kender Hafnia Hus eller måske ikke har tænkt over hvad bygningen forestiller, så bør de stoppe op og tage et kig på bygningen og dens specielle udformning.

Bygningen er fra 1934, tegnet af arkitekt Ib Lunding for forsikringsselskabet Hafnia og det forestiller et skib der stævner gennem bølgerne mod centrum. De store buede vinduer på bygningen, forestiller bovbølger fra skibets stævn. De 3 vandrette vinduespartier skal forestille kommandobroen. På bygningens langside er der udbygget altaner med rækværk, disse skal give udtryk som passagerdæk.  De runde vinduer forestille koøjer.

Hafnia hus er det første boligkompleks i Rønne, opført i gule sten og med rødt saddeltag. Boligkomplekset er opført i 3 etager og indeholder 70 lejligheder med et beboelsesareal fra 29 til 148 m2. de feste er dog på 50 – 60 m2. I stueetagen er der indrettet 3 forretningslokaler. Til ejendommen hører også 8 garager.

 

Indretningen i lejlighederne var yderst moderne og på fuld højde med dem man på det tidspunkt kunne finde i København. Hele bygningen havde centralvarme. I lejlighederne var der toilet og bad, de fleste med indbygget badekar og porcelænsfliser på alle væggene. Køkkenet var med afrundede hjørner og kanter og udført i teaktræ, der var spisekammerskab og en vareboks med automatisk lås hvor buddet kunne lægge varer i udefra. Lejlighederne var ydermere udstyret med indbyggede skabe.

Taglejlighederne var de mest eftertragtede, da de var indrettet som atelierlejligheder med store vinduer med godt lysinfald og gode muligheder for møbelindretning. De fleste atelierlejligheder har udsyn til tre sider.

Da boligkomplekset stod færdigt og var klar til indflytning, var der stor interesse for at bo i disse moderne lejligheder, men prisen var for høj til at den “lille” bornholmer havde råd til at bo i lejlighederne, derfor var det fortrinsvis personer højere indtægt der flyttede in i bygningen.

Hafnia Hus blev bygget som en udlejningsejendom. Men i Januar 2002 valgte den daværende ejer – Codan – at sælge bygningen til et flertal af lejerne, der per 1. Februar 2002 stiftede andelsboligforeningen Hafnia Hus.