Tårnhuset i Allinge

Tårnhuset i Allinge

Den første tanke man får når man ser Tårnhuset er, at det må være et gammelt fyrtårn, men det har det aldrig været. Tårnhuset fik Doktor Sigfred Borch bygget i 1898 som lægehus og privatbolig.

Det fortælles at han var interesseret i stjernerne og at tårnet fungerede som et observatorium, denne oplysning har dog ikke på nuværende tidspunkt været mulig at finde, så tårnet kan reelt også være bygget for at nyde den helt formidable udsigt over byen og havet.  Dr. Borch gik meget op i fotografering som han havde lært af hoffotograf Weller i København.

I 1882 var han med på en arktisk ekspedition der skulle finde søvejen til Kina. Nord om Sibirien gik det galt, skibet frøs fast i isen og der gik næsten et år inden skibet slap fri af isen igen.

Dr. Borch, hvis mor var bornholmer, blev i 1884 gift med bornholmske Thora i Rønne Kirke. I 1896 flyttede parret til Allinge og fik 3 børn.

Han var byens læge indtil 1926. og døde i 1933. Parret fik en søn hvis navn også var Sigfred Borch, han fortsatte i sin faders fodspor, blev læge og og bosatte sig i Tårnhuset med sin lægepraksis frem til ca. 1964. Derefter blev Tårnhuset solgt til læge Kromann som havde bolig og lægepraksis frem til 1977. I 1989 blev bygningen solgt til et boligselskab i Nexø, der indrettede flere lejemål i Tårnhuset.