Lykkelund er et specielt mejeri af flere årsager, dels fordi det er det ene af kun to mejerier på Bornholm, men også fordi de ikke har køer, som Andelsmejeriet har, men derimod geder.
Over hundrede år senere føres traditionen videre – bare i miniature – hos Lykkelund Gedemejeri, hvor to kvinder har pustet nyt liv i den bornholmske mejeriarv, blot med geder i stedet for køer.
Bornholm har en lang og stolt mejerihistorie. Allerede i slutningen af 1800-tallet skød små andelsmejerier op over hele øen – fra Klemensker til Nexø – hvor bønderne i fællesskab forvandlede mælken til smør og ost.
I dag er det kun få mejerier tilbage, og Lykkelund markerer et nyt kapitel i den bornholmske mejeritradition: et moderne mikromejeri, hvor håndværk, bæredygtighed og kærlighed til dyrene står i centrum.
Når man drejer ind ad grusvejen ved Østerlars og følger skiltene mod Lykkelund, åbner landskabet sig mod en lille grøn oase, hvor latter, brægen fra geder og friskbagte kager blander sig med duften af hø og solvarm jord. Her midt i Bornholms landlige hjerte, ligger øens eneste gedemejeri, drevet med passion og kærlighed af Lene Schrøder og Lene Mortensen.
Fra dyreklinik til drømmen om et liv med dyr
Historien om Lykkelund begyndte egentlig et helt andet sted. De to Lener drev i mange år en dyreklinik på Sjælland, men i 2013 valgte de at vende op og ned på tilværelsen. De flyttede til Bornholm, købte en lille gård – og besluttede sig for at skifte stetoskopet ud med geder, mælkespande og drømmen om et liv tættere på naturen.
I begyndelsen bestod gården kun af geder, men i 2017 åbnede Lykkelund Gedemejeri officielt for salg af oste og is. Siden da er stedet vokset år for år – med besøgsgård, gårdbutik og café, hvor gæster kan nyde hjemmelavet is på økologisk gedemælk, gedeost og gedepølser.
Bornholm har altid haft stærke rødder i landbruget, og for mange er drømmen om at leve af jorden en del af øens identitet. Da Lene og Lene flyttede hertil, trådte de ind i en tradition, hvor små familiebrug og lokale producenter har holdt liv i øens selvforsyning og smag i generationer.
Et sted med liv og mange dyr
På besøgsgården blev dyrene hurtigt stjernerne i fortællingen. De klappevenlige geder, de små kune kune-grise ( Kunekune er en lille race af tamsvin fra New Zealand. Kunekune er behårede med en rund bygning og kan veje op til 100 kg som voksne ), får, æsler, ponyer, kaniner og marsvin blev elsket af både børn og voksne.
Her kunne man gå gennem staldene, strigle dyrene, fodre grisene, få en træktur på ponyen – eller endda prøve at håndmalke på et gummi-yver. En ægte bondegårdsoplevelse, som mange byboere havde glemt, hvordan føltes.
Særligt malkningen kl. 16.30 blev et fast punkt på dagens program. Når gæsterne samledes i rundbuehallen, kunne de se, hvordan mælk blev til ost og is – og hvordan hver ged blev behandlet med respekt og ro.
I modsætning til de klassiske bornholmske mejerier, der arbejdede med komælk, har Lykkelund gjort noget usædvanligt: de har sat geden i centrum.
Gedemælk har historisk spillet en mindre rolle på Bornholm, men internationalt er den kendt for sin fine smag og høje kvalitet. Ved at bruge økologisk gedemælk fra egne dyr viderefører Lykkelund en håndværkstradition, der minder om de gamle gårdmejerier – men i en ny, bæredygtig form.
En drøm – men også et slid
Efter flere år med stigende besøgstal og travle somre begyndte kræfterne at slippe op.
I 2023 fortalte de to ejere til TV 2 Bornholm, at Lykkelund Gedemejeri og Besøgsgård blev sat til salg.
“Batterierne er lidt flade,” sagde Lene Schrøder dengang. “Vi er ikke årsunger længere, og vi håber, at yngre kræfter vil tage over og drive stedet videre.”
Stadig til salg – men ikke uden liv
Her i 2025 står Lykkelund stadig. Gården er fortsat til salg, men stedet lever videre, både i minderne hos tusindvis af gæster og i de to Leners hjerter.
De har droslet ned på malkningen og antallet af dyr og har nu under 50 geder på gården, men dyrene er der stadig, og besøgende kan stadig mærke, at her er kærligheden til dyrene og håndværket drivkraften.
Lykkelund står i dag som et vidnesbyrd om mod, idealisme og Bornholms landlige kulturarv. Et sted, der har vist, at drømme kan malkes, men at de, som livet på landet, kræver både tid, slid og et stort hjerte.
Lykkelund er dermed ikke kun et levende stykke nutid, men også en fortsættelse af en over 150 år gammel bornholmsk mejerihistorie.
Hvor de gamle andelsmejerier samlede landsbyerne om fælles produktion, samler Lykkelund i dag både lokale og tilrejsende omkring oplevelsen af, hvordan håndværk, dyr og natur stadig kan gå hånd i hånd.
Fakta: Mejerier på Bornholm
- Det første andelsmejeri på Bornholm blev oprettet i 1883.
- I 1930’erne fandtes der over 20 mindre mejerier på øen.
- I dag er kun to tilbage: Andelsmejeriet Bornholms Andelsmejeri og Lykkelund Gedemejeri.
- Lykkelund er det eneste, der udelukkende arbejder med gedemælk.
