[Annonce] Problemer med myg og myggestik på Bornholm

Problemer med myg og myggestik på Bornholm

Mange kommer på ferie til Bornholm, og de har den fejlagtige opfattelse, at der ikke er mange myg på øen. Desværre kunne de ikke tage mere fejl, der er rigtig mange myg på Bornholm, fordi naturen er ideel for myg, ligesom der er meget stillestående vand.

Selvom Bornholm ligger isoleret ude i Østersøen, findes der flere forskellige myggearter på øen. 

Ligesom i Sverige, så er naturforholdene på Bornholm ideelle for myg, fordi der er meget skov og marker, hvor myggene normalt bor, ligesom der er mange søer og stillestående vand, hvor myggene kan lægge deres æg.

Derudover er der godt vejr og masser af sol – læs artiklen om solskinsøen her – en anden ting, som gør forholdene for de små stikkende bæster godt. 

At det kan blæse meget til tider på Bornholm, og at det generelt blæser mere end på fastlandet, er det eneste negative for myg, men det lader til, at de søger hen i de områder af øen, hvor vinden ikke er så slem. Eller at de søger læ, når det blæser for meget for dem.

 

Hvorfor stikker myg?

Det er faktisk kun hunmyggen, som stikker og suger blod, da den skal bruge proteinerne fra blodet til at danne æg. Derfor er blod meget vigtigt for hunmyggen, og det er derfor, at de stikker meget i de perioder af året, hvor der lægges mange æg.

Hanmyggen derimod lever ene og alene af nektar fra blomster og planter, den er vegetar, om man vil. 

Det er ikke sådan, at myg går efter mennesker, derimod stikker de alle større dyr, som er i nærheden af dem. Derfor bliver køer, heste, hunde, hjorte mm ofte udsat for stik, fordi de ofte færdes i de områder, hvor der er mange myg. Nemlig skov- eller markarealer, hvor der er søer eller stillestående vand i nærheden. 

 

Hvorfor kløer og svier myggestik?

Man kalder det myggestik, men rent praktisk, så skærer myg et hul i huden, hvorefter de suger blod op. Og enkelte arter kradser hud i huden, hvorefter de slikker og suger blodet op.

Så myg stikker ikke, ligesom det f.eks er kendt fra bier, hvepse og andre insekter.

Det er ikke selve ”stikket”, som får det til at klø og svie i mange dage efter.

For at blodet ikke størkner, når myggen har skåret hul i huden, spytter den et enzym på huden. Det er dette enzym, som giver hudirritation, udslæt, kradse, svie og kløe. 

Derfor gælder det også om at neutraliserer enzymet, hvis man gerne vil reducere irritationen mest muligt. Og derfor bør du hurtigst muligt rense stikket, det vil have en kæmpe effekt.

Læs mere på myg guiden.

 

Sådan behandler du myggestik effektivt

Der findes en lang række forskellige måder, hvorpå du kan behandle myggestikket, således du undgår at det klør og svier mere, end det er højest nødvending.

Du kan både bruge en naturlig behandling, eller du kan købe produkter, som er lavet til formålet.

Læs mere om naturlig behandling af myggestik her.

 

Herunder har vi samlet 5 gode måder, hvorpå du kan behandle dit myggestik effektivt og godt. 

 

  1. Argan olie eller aloe vera – Både aloe vera og argan olie er alment kendte husråd, når det gælder behandlingen af myggestik. Det er vigtigt, at du bruger 100% aloe vera gel eller 100% rent argan olie, da blandingsprodukter kan forårsage betændelse.
    Både gel og olien har rensende egenskaber, som neutraliserer enzymerne i myggens spyt, hvorved kløe og svie ophører.
    Desuden er begge råvarer kendt for, at have helende egenskaber, hvilket betyder, at de får stikket til at hele hurtigere, hvis du blot smører det et par gange dagligt.
  2. Saltvand – Saltvand er kendt for at have rensende egenskaber, hvilket også er grunden til, at vandet f.eks bruges til at rense sår på sygehuset.
    Det er samme gode egenskaber, som bruges, når du renser myggestikket. Her vil vandet fjerne og neutraliserer enzymerne, hvorefter stikket stopper med at drille. 
  3. Eddike – Eddike har i århundrede været anvendt til at rense både tøj og sår, og det er eddikens rensende egenskaber, som gør den velegnet til myggestik.
    Eddiken renser og fjerner enzymerne, hvorefter stikket stopper med at kløe og svie.
  4. Friske urter – Friske urter, så som basilikum, oregano og pebermynte kan anvendes til at rense dit myggestik. Alle 3 urter er kendt for deres rensende egenskaber, hvorfor de er ideelle til at rense et stik med.
    De neutraliserer enzymerne fra myggens spyt, og samtidig har øger de helingsprocessen.
  5. Pebermynteolie – I forlængelse af punkt 4 er pebermynteolie ligeledes fantastisk, når det kommer til at rense myggestikket. Olien har i årtusinder været kendt som en god måde at desinficerer sår, da den har inflammatoriske egenskaber.
    Det er disse egenskaber, som gør den velegnet til pleje af myggestik.

 

Der findes en masse andre måder, hvorpå du kan pleje og behandle et myggestik, men fælles for dem alle er, at de benytter samme fremgangsmåde, som ovenstående forslag, hvor enzymerne fra myggens spyt neutraliseres, og så plejes stikket, således at helingsprocessen øges.

Hvis du smører dit stik et par gange dagligt, vil du dermed undgå alle de irritationsmomenter, som man ellers forbinder med et myggestik

Skriv en kommentar